Sisuturundus

Jõulutoidust väsinud? Üllata külalisi aastavahetusel uudse menüüga

Foto: Shutterstock

Oled väsinud traditsioonilisest jõululauast? Verivorstid, praekapsas ja sealiha on peamised toidud, mille leiab eestlaste jõululaualt. Klassikaline jõulumenüü on aga juba alates detsembrikuu algusest pea iga kohviku jõulupakkumistes kui ka erinevate firmaürituste menüüs. Seega ei ole ime, kui traditsioonilisest menüüst on jõululaupäevaks saanud juba väike tüdimus.

Jagame sinuga põnevaid retsepte, et üllata kogu enda pere nüüd põnevate lahendustega. 

Jõulumenüü oluliseks osaks oli liha: olgu selleks siis kas sea-, pardi-, kalkuniliha või hoopiski midagi muud. Lihatoidud on raskesti seeditavad ja seetõttu tunneb nii mõnigi meist jõululaupäeva õhtul end mitu kilogrammi raskemana. 

Nipp 1: vähenda liha osakaalu ja paku rohkem taimseid toitusid

Meie toidulaual võiks olla palju rohkem juurvilju – too need jõululauale ja näita oma perele, et needki võivad olla maitsvad. Toidupoed nagu Selver jt pakuvad suures valikus värskeid juurvilju, millest head ja paremat valmistada.

Olgu sinu kodupoeks Selver või mõni muu kauplus, haara sealt näiteks ingver, muskaatkõrvits ning valmista eelroaks vürtsikas kõrvitsapüreesupp. Kui sulle maitsevad röstitud juurviljad, siis osta kokku nii kartulit, porgandit, bataati, kirsstomateid jms, mida ahjus üheskoos küpsetada. 

Paljude poodide kliendilehtedelt leiad häid pakkumisi, millega head ja paremat enda jõululauale soetada. Näiteks on Rimi kliendileht kättesaadav ka veebis. Kui eelistad aga paberil uurida erinevate kaupluste pakkumisi, siis telli see endale postkasti: nii jõuab Rimi kliendileht, aga ka Maxima pakkumised paljude eestlasteni.

Maxima kui ka teiste suuremate kaupluste pakkumiste seast leiab lisaks toidukaubale ka heade hindadega tööstuskaupa, nende seas kaunistusi jõululaua katmiseks kui ka kodu kaunistamiseks.

Lisaks põhitoitudele saab juurvilju pakkuda ka snäkina. Haki seller, porgand, paprika jms ning serveeri koos hummuse, guacamole või salsaga. Serveeri koos oliivide ja maitsva juustuga ning lase heal maitsta!

Nipp 2: Valmista traditsiooniline toit uues kuues

Kui sinu ja sinu pere lemmikuks on siiski traditsiooniline menüü, siis vürtsita retsepti ja üllata uute maitsenüannsidega. Näiteks valmista Hispaania lõunaosast pärit Andaluusia sealiha.

Tegemist on väga lihtsa retseptiga, kuid maitse poolest on see erinev meie klassikalisest ahjulihast, pakkudes tugevamaid maitseid.

Andaluusia sealiha valmistamiseks neljale inimesele vajad: 500 grammi seasisefileed, 2 teelusikatäis paprikapulbrit, 1 teelusikatäis kuivatatud punet, 1 teelusikas kuivatatud tüümiani, 1 küüslauguküüs, 1 supilusikas soola, 2 supilusikat oliiviõli ning serveerimiseks sidrunit.

Sega maitseained: paprikapulber, pune, küüslauk ja sool oliivõliga paksuks pastaks. Seejärel määri pasta seafileele, kata kinni ja lase järgmise päevani külmkapis maitsestuda.

Järgmisel päeval lõika filee diagonaalselt lõikudeks, prae kuumal grill- või paksupõhjalisel praepannil 3-4 minutit mõlemalt poolt, nii et liha on läbinisti küps. Kohe pärast praadimist serveeri koos sidruni lõikudega ja lase heal maitsta!

Nipp 3: Üllata ootamatu magustoiduga!

Magustoit annab korraliku ja väärika punkti kogu söögikorrale. Muuda sellest ampsust meeldejääv elamus ja katseta meie välja valitud retsepti, milleks on piparkoogitrühvlid.

Trühvlid on imelihtsalt valmistatavad ja väga heaks söögikorra lõpetuseks. Selleks, et neid valmistada vajad 300 grammi piparkoogitainast, 150 grammi toasooja võid, 2 teelusikatäit mett, 100 grammi tumedat šokolaadi ja naturaalset kakaopulbrit. 

Valmistamiseks rulli piparkoogitainas jahusel pinnal õhukeseks kettaks ning küpseta seda ahjus 175 kraadi juures seni, kuni piparkook on valmis. Lase sellel jahtuda ja kohe pärast seda purusta saumikseriga või muul moel tükkideks. Sega omavahel või ja mesi ning selle juurde piparkoogipuru. Mikserda kõik saumikseriga veelkord läbi. Pärast seda sulata šokolaad ja sega massiga kokku. Jäta segu umbes tunniks külmkappi seisma. Kui aeg on möödas, vooli segust käte vahel pallikesed, veereta neid kakaos ning pane uuesti külmkappi kuni on aeg serveerimiseks. Trühvlite kõrvale sobib imehästi tassike espressot.

Head katsetamist!

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.