Sisuturundus

Kalamaksaõli – kas endiselt nii vastik nagu vanasti?

Kalamaksaõli tekitab inimestes sageli vastikustunnet, mida on aidanud kinnistada aastakümneid tagasi tarbitud ebameeldiva maitse ja lõhnaga õlid.

Ehkki need mälestused pärinevad sageli nõukaajast, leidub veel tänaselgi päeval kalamaksaõliga seotud väärarusaamu ja müüte, millest palju enam tõele ei vasta.

Eksiarvamusi leidub palju

Tihtilugu kiputakse omavahel sassi ajama kalaõli ja kalamaksaõli. Mille poolest need siis tegelikult erinevad? Vastus peitub nimes: kui kalaõli pressitakse erinevate püütud kalade massist, siis kalamaksaõli saadakse tursakala maksast.

Kuid miks just maks, mitte mõni muu elund? Tursamaks sisaldab rikkalikult oomega-3-rasvhappeid kui ka A- ja D-vitamiini, mis on inimese organismile ääretult kasulikud ja vajalikud ained.

Eelkõige aitab tursamaksast pressitud õli parandada inimese südame- ja ajutegevust ning säilitada nägemisteravust, seda tänu EPA ehk eikosapentaeenhappe ning DHA ehk dokosaheksaeenhappe sisaldusele, mis toetavad kogu organismi arengut ning tugevdavad inimese immuunsüsteemi.

Täisväärtuslikust toidulauast ei piisa

Oomega-3-rasvhapet võib küll leida ka meie igapäevasest toidulauast, eesotsas rasvastest kaladest ja pähklitest ning näiteks chia seemnetest, seega võib tekkida õigustatud küsimus: kas mitmekesine toitumine ning rohke kala söömine ei võiks olla rasvhapete omistamise jaoks piisav moodus?

Seda eksiarvamust kohtab kahjuks liigagi tihti. Orkla suurklientide ja tervisetoodete juhi Indrek Keerbergi sõnul peaks elujõuline täiskasvanud mees talle vajalike rasvhapete koguse tarbimiseks sööma selleks igapäevaselt umbes pool kilogrammi värsket turska.

“Et selline toitumisviis poleks arusaadavatel põhjustel kuigi jätkusuutlik, võiks selle asemel võtta hoopis kaks kalamaksaõli kapslit päevas, milles leiduvate vajalike ainete kogus on sama mis pooles kilos tursas,” näitlikustas ta.

Kuigi tänapäeval pakub meie toidulaud erinevaid võimalusi igapäevaste söömisharjumuste mitmekesistamiseks, ei pruugi Keerbergi sõnul sellest kasu olla.

“Ehkki ühelt poolt on meie toidulaud rikkalik ja kiiresti arenenud, siis vaatamata sellele on inimese organism muutunud ajas nõrgemaks: oleme välisteguritele vastuvõtlikumad ning ka toit, mida meile täna pakutakse ning mida kasvatame, pole enam varasemaga võrreldes nii väärtuslik,” rääkis ta. See on ka suuresti põhjus, miks tuleks kalamaksaõli toidulisandina tarbida.

Oomega-3-rasvhape on maailmas üks uuritumaid toidulisandeid maailmas, mille omadusi on analüüsitud rohkem kui 37 000 teaduslikus uuringus. Ometi ütlevad värskemad tulemused, et oomega-3-rasvhapet tarbitakse liiga vähe.

“Uuemad uuringud on näidanud, et soovituslikku oomega-3-rasvhappe igapäevast kogust peaks veelgi tõstma, vältimaks seeläbi erinevate haiguste teket,” sõnas Keerberg. Eelkõige peetakse kalamaksaõli oluliseks südame-veresoonkonnaga seotud haiguste ennetamisel, aga ka naha ja ajutegevuse eest hoolitsemisel.

Muuhulgas kinnitavad uuringud, et kalamaksaõli tarbivatel inimestel vähenes risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse 35% võrra ning risk südamerabanduseks 13%.

“Kuna südame-veresoonkonna haiguste tõttu sureb ka Eestis iga-aastaselt väga palju inimesi, on veelgi olulisem teadvustada, et südamele lisajõu andmise läbi oleks võimalik neid juhtumeid ennetada,” ütles Keerberg.

Maitse üle ei vaielda

Nagu juba mainitud, kohtab väga sageli inimeste seas eelarvamust, nagu oleks kalamaksaõli ebameeldiv tarbida, seda eeskätt õlile omase vastiku lõhna ja maitse pärast. Baltikumist tarbivad kalamaksaõli kõige vähem just eestlased, tuues muuhulgas välja õliga seotud negatiivsed mälestused paarikümne aasta tagusest ajast.

Paljudele võib aga suureks üllatuseks olla, et Rahvusvaheline Maitsete Instituut hindas Möller’si kalamaksaõli 2019. aastal Brüsselis ülikõrgete hinnetega, omistades kahele tootele koguni kaks tärni kolmest ning tuues seeläbi välja toote kõrge kvaliteeti ja tähelepanuväärse maitse. Samalt võistluselt on medaliga pärjatud pea kõik Möller’si kalamaksaõlitooted.

“Kolm tärni on 250 sõltumatult tippkokalt ja maitsegurmaanilt õnnestunud saada vaid väga vähestel toodetel üle kogu maailma. Vastikult lõhnaval ja maitsval kalamaksaõlil nii suurele konkursile asja kindlasti poleks,” kinnitas Keerberg. Seega ei tasu kalamaksaõli maitse üle sugugi vaielda.

Ent mis ikkagi annab kalamaksaõlile hea maitse? Möller’si kalamaksaõli pressitakse Norra mere vetes elavast Arktika tursakalast, kelle elukeskkond on väga puhas.

Värskelt püütud tursakala transportimisel kalalaevalt mandrile peetakse rangelt kinni seatud tähtaegadest, vältimaks tooraine oksüdatsiooni, mille tulemusel muudabki õli sageli värvi ja omandab ebameeldiva lõhna ja maitse.

Seega on värskelt pressitud kalamaksaõli pea maitsetu ja lõhnatu, mistõttu puuduvad tootel inimeste mälestustesse sööbinud ebameeldivad omadused.

Vastutustundlik kalapüük

Lisaks sellele, et tursapüük on Norra riigi seadustega rangelt reglementeeritud, on Möller’sile omistatud mitu kõrget tunnustust ja sertifikaati, mis kinnitavad, et tegemist on vastutustundliku ettevõttega.

Näiteks tunnustas rahvusvaheline mittetulunduslik organisatsioon “Friend of the Sea” Möller’si tootjaid jätkusuutliku kalapüügi eest, mille juures on arvestatud ka mereressursside kaitsega, vältimaks ülepüüki.

Samuti on Möller’s saanud sertifikaadi kalapüügi ja kalandussaaduste tarneahela sertifitseerimise süsteemilt MSC (Marine Stewardship Council), mis seab keskseks fookuseks maailmamere tervise hoidmise ja säilitamise.

Kuidas aru saada?

Kalamaksaõli soovitatakse tarbida alates 4. elunädalast terve elu vältel, kuna see toetab inimese mitmekülgset arengut ning organismi vastupanuvõimet. Ent kuidas aru saada, et organismil on oomega-3-rasvhappe puudus?

Sellest annavad tavaliselt esimesena märku kuiv nahk ja juuksed, samuti kergesti murduvad küüned, kehv mälu ja vähenenud keskendumisvõime. Ühtlasi võivad ka silmade kuivus või sügelus, halvenenud uni ja liigesevalu viidata vähesele oomega-3-rasvhappe tarbimisele.

Kalamaksaõli leidub tänapäeval kõikvõimalikel kujudel, andes inimesele võimaluse ise otsustada, millist varianti ta kõige sobivamaks peab. Et vedela õli neelamine võib paljude jaoks psühholoogilistel põhjustel siiski ebameeldivaks osutuda, leidub kalamaksaõli ka kapslite kujul.

Samuti leiab poelettidelt soovi korral ka maitselisanditega kalamaksaõli: valikus on näiteks sidruni-, tutti frutti ja puuviljamaitseline õli. Lastele on saadaval eraldi kalamaksaõli geelist kalakesed, mis vedelal kujul õlile sobilikku alternatiivi pakuvad.

Kalamaksaõli soovitatakse tarbida igapäevaselt vahemikus 1000–2000 milligrammi, sõltuvalt inimese füüsilisest aktiivsusest, vanusest ja soost. Tasuks meeles pidada, et üks teelusikatäis kalamaksaõli sisaldab umbes 1200 milligrammi oomega-3 rasvhapet.

Et täiskasvanud ja üle 2-aastased lapsed võiksid polüküllastamata ehk oomega-3 ja oomega-6-rasvhapetest saada vähemalt 3% päevasest energiast, millest 0,5% võiks saada oomega-3 rasvhapetest, soovitatakse suurema füüsilise koormuse puhul tarbida rohkem kalamaksaõli, et organismi energiavarud saaksid taastumisel lisatoetust.

Seega võiksid näiteks aktiivse eluviisiga mehed vanuses 18–30 tarbida Norra tervisekaitse spetsialistide soovitusel umbes 1830 milligrammi kalamaksaõli päevas, naised seevastu 1570 milligrammi.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.