Kuumaõhufritüürid on viimasel ajal muutunud kõige populaarsemateks köögiseadmeteks ja seda heal põhjusel. Tervislikumad ja kiiremad toidud, funktsionaalsus, mitmekülgsus, kasutuslihtsus ja vähene hooldus – need on selged eelised, mida paljud hindavad kõrgelt.
Eelistest hoolimata kimbutavad kuumaõhufritüüre mitmed eksitavad müüdid seoses nende unikaalse tehnoloogia ja uuenduslike funktsioonidega. Kummutame mõned kõige levinumad eksiarvamused ja avaldame tõe selle kohta, miks see seadeldis on kasulik igasse kööki.
Müüt: kuumaõhufritüür on lihtsalt väike ahi
Üks levinumaid eksiarvamusi kuumaõhufritüüride kohta on uskumus, et need on lihtsalt väiksemad versioonid tavalisest ahjust. Ehkki mõlemad on loodud selleks, et valmistada küpsetatud või röstitud toitu, siis on nende kahe vahel siiski olulised erinevused.
- Küpsetusmeetod. Tavaline ahi kasutab kahte kütteelementi (ülemist ja alumist), et küpsetada toitu “staatilises” õhukeskkonnas. Kuumaõhu fritüür kasutab aga kütteelementi ja võimsat ventilaatorit, mis tekitab kiire kuuma õhu ringluse. See dünaamiline õhuringlus valmistab tulemusena krõbeda väliskülje, mahlase sisemuse ja seda tavalisest ahjust lühema küpsetusajaga.
- Võrdlus tavalise ahjuga. Moodsad ahjud kasutavad samuti ventilaatorit, seega mille poolest siis kuumaõhufritüür erineb?
- Tervislikumad toidud. Kuumaõhufritüürid vajavad ülivähe õli, seega on toidus vähem rasva ja kaloreid.Kiirus ja efektiivsus. Tänu kiirele õhuringlusele kuumeneb kuumaõhufritüür kiirelt ja vähendab küpsetusaega märkimisväärselt.Mitmekülgsus. Paljud kuumaõhufritüürid suudavad ka toitu soojendada ning mõne mudeli puhul saad korraga valmistada mitu rooga.
- Energiasäästlik. Uuringud on näidanud, et kuumaõhufritüürid on ökonoomsemad kui ahjud, sest kompaktne suurus ja kiirem küpsetusaeg vähendavad energiakulu.
Müüt: kuumaõhufritüürid sobivad ainult külmutatud toidule
Veel ühe levinud müüdina usutakse, et kuumaõhufritüürid sobivad ainult külmutatud toidule nagu friikartulid, pelmeenid või kananagitsad. Ehkki kuumaõhufritüürid on tõepoolest suurepärased külmutatud toitude jaoks, on need tegelikult märksa mitmekülgsemad.
Kuumaõhufritüüriga on võimalused praktiliselt lõputud. Saad valmistada mitmeid erinevaid toite, alates lõhefileest kuni õunakoogini.
- Köögiviljad. Kuumaõhufritüüris valmistatud brüsseli kapsad või rohelised oad on mõnusad snäkid või lisandid.
- Liharoad. Mahlased kanafileed, mis on valmistatud vaid paari tilgakese õliga, on tervislikud ja maitsvad valikud nii lõuna- kui ka õhtusöögiks.
Müüt: kuumaõhufritüürid sobivad ainult väikese portsjoni jaoks
Paljud usuvad, et kuumaõhufritüürid sobivad ainult väikeste portsjonite ning seega üksiku inimese või paarikese jaoks. See pole aga kaugeltki tõsi. Kuumaõhufritüürid on saadaval mitmetes erinevates suurustes:
- 1–2 inimesele piisab 2,5-liitrine kuumaõhufritüür.
- 3–5-liikmelisele perele sobib 4–4,5-liitrine kuumaõhufritüür.
- Suurematele peredele või koosviibimistele sobivad mudelid, mis mahutavad 6–8 liitrit.
Müüt: kuumaõhufritüürid ei vaja üldse õli
Eriti eksitav on arvamus nagu kuumaõhufritüürid ei vajaks üldse õli küpsetamiseks. Ehkki kuumaõhufritüürid vähendavad märkimisväärselt vajaliku õli kogust, on siiski vaja maitse, krõbeduse ja kuldse värvi jaoks pisut õli – vahel vaid kerge piserdus toidu peale. Siiski kasutavad kuumaõhufritüürid aga tunduvalt vähem õli võrreldes tavaliste meetoditega, seega on toidud tervislikumad.
Müüt: kuumaõhufritüüre on keeruline kasutada
Mitmed uuenduslikud funktsioonid nagu näiteks eelseadistatud küpsetusseaded, mitme nõuga küpsetamine ja temperatuurikontrollid võivad tekitada tunde, et kuumaõhufritüüride kasutamine on keeruline. See pole aga kaugeltki tõsi.
Moodsad kuumaõhufritüürid on disainitud olema kasutajasõbralikud – neil on näiteks digitaalsed ekraanid ja lihtsad nupud. Isegi, kui sa pole tehnoloogiaga sinasõber, on kuumaõhufritüüride kasutamine lihtne – pead vaid lugema juhiseid, kus on selgelt kirjeldatud erinevaid funktsioone.
Tõde ja kulinaarsed võimekused avaldatud sinu köögi jaoks
Kui vaatad nende levinud müütide taha, on selge, miks nii paljud eelistavad kuumaõhufritüüre, Ainus viis, kuidas kuumaõhufritüüride funktsionaalsust, mitmekülgsust ja tervise-eeliseid tõeliselt hinnata, on ka ise need järele proovida. Äkki on just nüüd käes õige aeg selleks, et uurida ka oma köögis kuumaõhufritüüride kulinaarseid võimekusi!