Proviisor annab nõu: kuidas halba kolesterooli langetada?

BENU apteegi farmatseut Anton Ojamaa.Foto: Egert Kamenik

Kolesterool on inimorganismis väga kasulik rasvataoline aine, mis kuulub rakkude koostisesse ning osaleb erinevate ainete sünteesis. Siiski tuleks selle liigset kogunemist vältida, kuna liiga kõrge kolesteroolitase võib suurendada erinevate terviseprobleemide väljakujunemise riski. Kuidas langetada nn halba kolesterooli, räägib BENU apteegi farmatseut Anton Ojamaa.

Kolesteroolitaset saab kontrollida ka apteegis

Vereanalüüside puhul eristatakse tavaliselt nelja kolesterooli näitajat: üldkolesterooli, triglütseriide, LDL ehk halba ning HDL ehk head kolesterooli. Kuigi nn halb kolesterool on üks vereanalüüsi näitajatest, mis võib viidata, et organismis on kolesterooli ainevahetus tasakaalust väljas, ei ole ilmtingimata tegemist üdini “halva” ainega, nagu nimi ekslikult reeta võiks – nimelt on ka halb kolesterool organismis vajalik, sest omab tähtsat rolli ainevahetuses ja rakkude töös.

Üks sagedasematest põhjustest, miks halb kolesterool liiga kõrgeks läheb, peitub farmatseudi sõnul inimese toitumisharjumustes. “Suur põhjus on kindlasti liiga tihe rasvarikka toitu söömine suurtes kogustes ehk siis vale toitumine – sellisel juhul tekib liiga palju kolesterooli, sest maks ja aju toodavad seda omakorda juurde. Samuti on kõrge kolesterooli põhjustajaks sisehaigused (nt kilpnäärme talitluse häire), rasvumine ja vähene aktiivsus,” lisas ta.

Kuivõrd kolesterool ei pruugi endast sageli märku anda, võiks selle taset kontrollida vereanalüüsiga – seda saab teha nii arsti juures kui ka apteegis. “Arsti juures tehtav vereanalüüs on täpsem, kuna seda teostatakse laboris. Kui aga on soov saada üldine ettekujutus enda tervislikust seisundist, võib pöörduda ka apteeki, kus saab määrata üldkolesterooli, hea ja halva kolesterooli ning triglütseriidide näitu.”

Peamine on farmatseudi sõnul nende ainete omavaheline tasakaal. “Nende vahel peab olema õige suhe. Kõrge kolesterool ja vale suhe võivad põhjustada suuremat riski südame-veresoonkonna haiguste tekkeks. Selle tulemusel võib areneda ateroskleroos ehk arterite lupjumine, mis viib insuldi või infarktini,” kirjeldas ta.

Kuidas halba kolesterooli langetada?

Kuivõrd kolesterooli liiga kõrge tase saab alguse eluviisist, tuleks farmatseudi sõnul piirata küllastunud rasvade, sealhulgas kiirtoidu, punast liha, krevettide, kalmaaride, kalamarja, piimatoodete, krõpsude, margariini, majoneesi ja magusa tarbimist.

Kuigi eestlane armastab tarbida punast liha, ei vaja organism seda rohkem kui 2–3 korral nädalas. “Eriti just sealiha on inimesele vähe kasulik. Samuti ei soovita tarbida kõrge rasvasisaldusega piimatooteid. Juua võiks pigem rohelist teed ja vett,” märkis ta.

“Kindlasti võiks rohkem liikuda värskes õhus ning süüa rohkem juur- ja puuvilju ning seemneid. Liialdada ei tohiks pähklite, või ja alkoholiga.” Kolesteroolitaset aitavad stabiliseerida antioksüdantiderikkad toidulisandid nagu näiteks kvertsetiin, seleen ja C-vitamiin. “Vajadusel võib tõepoolest manustada toidulisandeid, mis on tavaliselt üsna efektiivsed, kuid mitte tugevalt kõrgenenud kolesteroolitaseme korral.”

Just igapäevase menüü jälgimine on farmatseudi sõnul võtmetähtsusega tegur kõrge kolesteroolitaseme langetamisel. “Võimalusel võiks valmistada toitu ise ja kasutada rohkelt tooreid juurvilju. Kui kõigest sellest on vähe kasu, siis võib nõu küsida apteekrilt või perearstilt,” sõnas ta lõpetuseks.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.