Ettevaatust, süsivesikud? Toiduained, mis tõstavad veresuhkrut väga kiiresti

Erinevad töödeldud toiduained, mis sisaldavad valget nisujahu, tõstavad veresuhkrut väga kiiresti.Foto: DepositPhotos

Veresuhkru taseme kõikumine on igati normaalne nähtus – kui enne söögikorda on veresuhkur üldjuhul madalam, siis pärast toitumist tõuseb see jälle kõrgemale. Küll aga võib liiga suur kõikumine olla tõsine terviseoht näiteks diabeetikute jaoks, kelle jaoks on veresuhkru normaalväärtuses hoidmine üks olulisemaid ülesandeid. Millised toiduained võivad veresuhkru taseme liiga kõrgele tõsta?

Organism vajab süsivesikuid

Ehkki süsivesikuid peetakse sageli ekslikult tervisliku toitumise vaenlasteks, on need tegelikult keha peamine energiaallikas. Nimelt saab süsivesikutest seedimise käigus glükoos, mida organism energia saamiseks vajab. Üle kahe aasta vanused lapsed ja täiskasvanud peaksid saama 50–60% päevasest soovituslikust toiduenergiast just süsivesikutest, sealhulgas süsivesikulistest kiudainetest. Seega pole põhjust karta, et süsivesikud tervisele kahju põhjustaksid – see on müüt, mis vajab ümberlükkamist.

Süsivesikud jagunevad laias laastus kaheks: kui madala glükeemilise indeksiga ehk aeglased süsivesikud imenduvad aeglaselt ega lase veresuhkrul liiga kiiresti tõusta, siis kiired süsivesikud toimivad vastupidiselt, tõstes kiiresti ka inimese energiataset.

Paraku järgneb igale liiga suurele tõusule ka kõrgelt kukkumine, mis võib kaasa tuua drastilise veresuhkru taseme languse – kui tervel inimesel väljendub see magusaisu või äkilise väsimusena, siis diabeedi puhul pole ükski liiga suur veresuhkru taseme kõikumine hea.

Ent millised toiduained tõstavad veresuhkrut liiga kiiresti ning sisaldavad kiireid süsivesikuid?

Valgest nisujahust valmistatud (pagari)tooted – erinevad töödeldud toiduained, mis sisaldavad valget nisujahu, tõstavad veresuhkrut väga kiiresti. Sellised toiduained on näiteks erinevad makaronid, pagaritooted, valge sai, aga ka pelmeenid. Võimaluse korral eelista nendele toiduainetele täisteratooteid.

Töödeldud lihatooted – vorstile, singile, erinevatele viineritele ja sardellidele võiks samuti eelistada mittetöödeldud lihatooteid. Erinevaid veresuhkrut liiga kiiresti tõstvaid komponente sisaldavad muu hulgas ka erinevate lihatoodete marinaadid. Väga heaks alternatiiviks nendele on kala ja naturaalne liha, millele võib ise sobiliku marinaadi valmistada.

Magustatud (karastus)joogid – sageli jäävad toitumise jälgimisel tähelepanuta erinevad joogid, mis sisaldavad lisatud suhkruid ja magustajaid. Ehkki enamasti rõhutatakse erinevate karastusjookide kahjulikkust, tasub piiri pidada ka mahla- ja magusate piimajookidega. Kõige parem janukustutaja on vesi – soovi korral võid veele lisada näiteks värskeid marju, kurki või laimi.

Magustoidud ja maiustused – poest ostetud kommide, maiustuste ja magustoitude asemel valmista sobiv dessert ise. Suvi on selleks suurepärane aeg, kuna tervislikumaid alternatiive leidub nii turul kui ka koduaias. Siiski tuleks magusaga piiri pidada ka värskete marjade ja muude saaduste puhul, kuna liiga suur kogus võib samuti veresuhkrut soovimatult kõrgele kergitada.

Alkohol – ka alkohol sisaldab suures koguses suhkrut ning kahjustab sinu üleüldist tervist, mistõttu tasub selle tarbimist piirata. Samuti sisaldavad suhkrut ka paljud alkoholivabad kokteilid. Võimaluse korral eelista näiteks mineraalvett või suhkruvabu jooke ning pea nende tarbimisega piiri.

Kogused, kogused, kogused

Ehkki kiirete süsivesikute tarbimist pole alati võimalik vältida, on oluline piirata koguseid – näiteks minnakse suvekuudel sageli liiale värskete saadustega, mistõttu tõuseb veresuhkur liiga kiiresti liiga kõrgele. Seega tasub olla tähelepanelik ning vältida ülesöömist, kuna just mõõdukus tagab hea enesetunde ja tervise.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.